Wat doet een podotherapeut?

Podotherapie kan o.a. bestaan uit het corrigeren en beschermen van de voeten, door bv. ortheses, schoen- en zoolcorrecties, wondbehandelingen en - zeker zo belangrijk - praktisch advies ter bestrijding of voorkoming van chronische klachten. Na een eventuele doorverwijzing (u kunt ook rechtstreeks een afspraak maken) zal een podotherapeut, via een intensief vraaggesprek met de patiënt, zelf een uitgebreid onderzoek uitvoeren en na specifieke diagnose het behandelplan opstellen. Een digitale voetscan, waarbij de belasting en het looppatroon in beeld worden gebracht, kan onderdeel zijn van het onderzoek.

De behandelingen van een podotherapeut gaan verder dan de andere podoberoepen. Een podotherapeut is daarmee bevoegd voor het behandelen van zgn. risicopatiënten, zoals diabetes-mellitus patiënten en is dan ook regelmatig te vinden in ziekenhuizen.

Afspraak maken mag zonder verwijskaart van uw huisarts

Was het vroeger nog gebruikelijk om met klachten aan voeten of het bewegingsapparaat eerst naar uw huisarts te gaan voor verdere verwijzing, dat is niet meer nodig. De huisarts bepaalde voorheen nog of een specialist, in dit geval een podotherapeut, nodig was voor verder onderzoek en behandeling. Lees verder